ZNATE LI KOJE JE VOĆE NAJZDRAVIJE, A DOSTUPNO JE CIJELE GODINE?


Koja god voćka da je u pitanju – zdrava je. Samo su neke malo “jače” od drugih.

Na primjer:

Smrznute maline – to divno nježno voće jedno je od najzdravijih na svijetu, kažu sve činjenice, da smanjuje rizike od srčanih udara, Alzheimerove bolesti, pretilosti, dijabetesa i još su pune antioksidansa. Iako im je sezona kratka cijele godine na raspolaganju su vam smrznute koje, pazite sada, u tom obliku daju još više antioksidansa.

Jabuke – ako niste znali, za jabuku se kaže da barem jedna dnevno utječe na smanjenje rizika od raka bubrega, debelog crijeva, jajnika, čak i grudi. A imate ih zaista cijele godine.

Narandže – imamo ih i mi sada cijele godine. Nekada to nije bilo tako, no sada bi ih trebali koristiti ne samo u sezoni. Narandže su pune vlakana, vitamina C i odličan su protuupalni saveznik. Jedino što im u obroku nedostaje jest malo grčkog jogurta da se usput i zasitite.

Limun – kralj vitamina C dostupan cijele godine, odličan za imati ga uvijek, od jutra u čaši vode do večernjeg toplog čaja. Limun je pun elektrolita pa je dobar i kao limunada za prije i poslije vježbanja.

Sušene marelice – preslatke, dostupne, prebogate ljekovitim nutrijentima posebno vitamina A za oči, reproduktivne organe i imunitet. Slatke su i stapaju se s mnogim namirnicama, posebno žitaricama i mliječnim proizvodima te su naravne odlične i kao slatki obrok.

Banane – treba li vam ideja kako da je konzumirate? Svaki dan barem pola banane, posebno kada osjetite da vam treba malo energije.

I samo da se zna da je voće iznimno važno organizmu, pa zato čak ni ovih šest voćki (po jednu) možda neće biti dovoljno za dnevne potrebe organizma. Treba još i povrća i raznih drugih namirnica.

Voće je ukusan prirodan šećer pa ako samo zamijenite desert s porcijom voća već ste učinilo mnogo za svoje zdravlje, piše index.hr